10 tipů pro karanténu nejen pro amputáře

Přestože jaro začíná klepat na dveře a vybízí nás všechny – ať už máme protézu či nikoliv – k prvním procházkám bez zimních bund, všechno je jinak. Koronavirus ochromil současný svět a je na každém z nás a naší osobní zodpovědnosti, zda se nám podaří ho brzy porazit. Nařízená karanténa je v tomto boji jediným účinným řešením. Aby se nákaza dále nešířila, je třeba ji bez diskuze dodržovat. A přestože může trvat týdny, je potřeba i v takové situaci myslet optimisticky, dbát na své zdraví a po fyzické stránce nezakrnět.

Proto vám dnes přinášíme 10 doporučení, které je vhodné v současné době dodržovat (neplatí jen pro amputované):

  • Vyhýbejte se styku s nemocnými jakýmkoli respiračním onemocněním a místům, kde může být shromážděno větší množství lidí.
  • Pokud pracujete a je-li to možné, pracujte z domova.
  • Pokud je to možné, neužívejte veřejnou dopravu.
  • Potřebujete-li navštívit vaši protetiku, kontaktujte ji a zjistěte aktuální situaci. Většina firem je otevřená a v omezeném režimu funguje. Pokud by byla ohrožena vaše mobilita, kterou aktuálně není vaše protetika schopna vyřešit, napište nám na protezy@ottobock.cz. Zkusíme najít cestu, jak vám pomoci.
  • Musíte-li ven, používejte roušku (nařízení vlády z 18. března 2020). Jelikož ale aktuálně nejsou nikde k dostání, chraňte sebe, ale i své okolí šátkem, šálou, nebo si ze šátku a gumiček jednoduše a bez šití vyrobte roušku podle tohoto návodu.
  • Je-li vám více než 65 let, využívejte v obchodech nad 500 m2 pro nákup potravin a drogerie čas od 8:00 do 10:00 hod. (platí od 25. března), který je vyhrazen právě seniorům.
  • Pracujte na své fyzické kondici. Jste-li starší nebo máte-li protézu pouze pár týdnů, využijte naše cvičení na doma s Hankou Kohoutovou nebo si zdarma stáhněte aplikaci Fitness for Amputees. Pokud jste zdatnější, můžete cvičit podle videí, které postupně natáčí výsadkáři Armády České republiky.
  • Dostatečně a pravidelně spěte a relaxujte.
  • Podporujte přirozenou obranyschopnost organismu. Základem je dobrá fyzická kondice, psychická pohoda a kvalitní a pestrá strava (o důležité látky a vitamíny ji můžete obohatit potravními doplňky nebo zelenými potravinami – mladý ječmen a chlorella).
  • Najděte vyvážený střed mezi dostatečnou informovaností a mediálním přesycením. Sledujte jen ověřené zdroje.

Pokud se budeme všichni chovat zodpovědně, aktuální „nesvobodné“ období zkrátíme na minimum. Jen tak se budeme opět moci bez obav setkávat, sportovat, pracovat a radovat se ze všedního života.