Revoluce v říši hraček

Přední výrobci hraček našli odvahu zbořit společenskou konvenci a začali se zabývat výrobou hraček pro postižené děti. Jedna z nejznámějších společností způsobila na veletrhu s hračkami malou revoluci, když představila novou stavebnici, kde postižený chlapec na invalidním vozíku se usmívá a hladí svého asistenčního psa. Kousek od něj si rodina užívá piknik, děti si hrají s míčem a prodavač nabízí párky v rohlíku. Hned vedle představila panenku s naslouchátkem. Další přední výrobce panenek vyrobil pro onkologické pacienty panenku bez vlasů.

Odborníci tento trend vítají

lego_wheelchairHračky se postupně přibližují kulturní realitě 21. století. Postižené děti se nyní mohou ztotožnit s postavičkami populární stavebnice. Odborníci dodávají, že hračky ovlivňují vývoj dítěte i jeho pohled na svět. Je to jeden z nejdůležitějších vlivů na dětskou psychiku hned po vztazích v rodině a schopnosti prosadit se mezi vrstevníky.

Na Facebooku funguje iniciativa Toy like me (Hračka jako já), která se snaží zastupovat 150 milionů postižených dětí na celém světě a žádá hračkářský průmysl, aby při vývoji hraček zohlednil i tyto jedince. Mají za sebou již řadu úspěchů.