Vychytávky pro práci se systémem ProSeal

Protetický minimag 21/06/2016

Pokud pro těsnění podtlakových systémů již používáte systém ProSeal, mám pro vás dnes dvě praktické vychytávky, které zlepší výsledný efekt vaší práce. Jestli jste ProSeal prozatím nepoužili, možná vás právě tyto tipy spolu s prospektem níže přesvědčí, že je pro zkoušku tohoto systému ten správný čas.

1. Tip pro správné a pevné lepení manžety

Správné a pevné zalepení ProSeal těsnící manžety 452A1 do lůžka je základem pro dobré fungování celého systému. K zalepení manžety doporučuji použít Haftvermittler 617H46. Po natření a vložení manžety na své místo v lůžku je potřeba nechat lepidlo vyzrát. Jedná se o silikonový tmel, který nejlépe vulkanizuje ve vlhkém prostředí. Proto jsme si vyzkoušeli, že dokonalou pevnost spoje podpoříte následujícími kroky:

  1. do lůžka s čerstvě zalepenou manžetou vložte navlhčený hadřík, nebo houbičku
  2. celé lůžko i s hadříkem/houbičkou vložte do igelitového pytle
  3. spoj nechte v igelitovém pytli 24 hodin vyzrát

Takto vytvrzený spoj zajistí dokonalé přilepení manžety.

Navlhčená houbička vložená do lůžka

Navlhčená houbička vložená do lůžka

Spoj zraje 24 hodin v igelitovém pytli

Spoj zraje 24 hodin v igelitovém pytli

2. Tip pro navrácení původního tvaru manžety

Často se stává, že se manžeta po nějaké době každodenního nošení protézy unaví a zůstává sklopena distálním směrem. Systém pak mnohdy netěsní tak, jak by měl. Díky tomuto tipu ale nemusíte manžetu hned měnit. ProSeal kroužek 452A1 je vyroben s polyuretanu – je tedy termoplastický a zároveň má dobrou tvarovou paměť. Unavenou manžetu proto lehce prohřejte horkovzdušnou pistolí – možná vás překvapí, jak rychle se vrátí do svého původního tvaru.

Doufám, že vám tyto praktické vychytávky usnadní práci s ProSeal systémem, který si tak získá ještě více příznivců.

A nezapomeňte, že pokud si nebudete vědět s něčím rady, vždy vám rádi pomůžeme.


Stáhněte si soubor:

ProSeal System - Prospekt

ProSeal je systém pro proximální utěsnění podtlakových lůžek protéz po amputaci v bérci, stehně i po exartikulaci v kolenním kloubu, který vyniká svou jednoduchostí a snadným použitím.