Vzpomínka na Ladislava Vodičku

Protetický minimag 29/01/2018

Ladislav VodičkaPro Ladislava Vodičku se protetika stala láskou na celý život. V oboru pracoval neuvěřitelných 62 let, během kterých mu rukama prošlo tisíce pomůcek. 23. ledna 2018 nás ve věku 77 let po krátké těžké nemoci navždy opustil.

Ladislav Vodička se narodil 13. června 1940 v Hradci Králové. V 15 letech začal studovat v Praze učební obor protetický mechanik a po vyučení nastoupil do Ortopedického družstva invalidů Praha (ODIP). Družstvo bylo následně přejmenováno na Ergon Praha a v roce 1961 se protetické pracoviště vyčlenilo a bylo převedeno pod Fakultní nemocnici KÚNZ v Hradci Králové.

Na tehdejším pracovišti se individuální protézy a ortézy zhotovovaly od samého začátku. Ladislav Vodička si proto musel osvojit veškeré výrobní postupy, například jak vykovat dlahy ve výhni, důkladně je obrousit, poniklovat a napasovat podle odlitku. Sám musel umět okovat korzety nebo pánevní pasy, na odlitky navalchovat kožená lůžka, dlahy si samostatně svářet jak plamenem, tak elektrikou, dokonale musel zvládat i ruční laminování. Pan Vodička tak prošel a ovládal veškeré výrobní činnosti oboru protetický mechanik.

Po určité době byl vybrán a zapracován jako protetický technik – nejdříve na protézy dolních, později i na protézy horních končetin. Po roce byl zaškolen i na všechny tehdejší typy končetinových a trupových ortéz.

Po celou dobu pracoval na protetickém pracovišti v Hradci Králové a po privatizaci zastával funkci vedoucího technika. V oboru pracoval nepřetržitě celých 62 let.

Vždy se velice zajímal o novinky v oboru, které se snažil na pracovišti zavádět. Účastnil se také všech kurzů, které byly pořádány jak doc. Hadrabou, tak dřívější organizací techniků, ze které se později vyprofilovala federace FOPTO. Spolupracoval s ostatními pracovišti v České republice i na Slovensku, kde si našel mnoho přátel.

Ve výboru FOPTO pracoval aktivně 25 let jako pokladník, na starost měl i kompletní členskou základnu. V současné době byl poslední ze staré gardy, do které patřili pan Sýkora, Wild, Bůžek a Smutný. Tato společnost protetiků bez pochyby formovala náš obor a tvořila jeho historii.

Za svůj život vybavil stovky spokojených pacientů a jeho rukama prošlo několik tisíc pomůcek. Každý, kdo se s Láďou setkal, poznal jeho kamarádskou povahu. Láďa Vodička byl absolutně nekonfliktní člověk, vždy připraven každému pomoci, což dnes a denně dokazoval. Jeho památka tak bude žít dál v našich společných zážitcích, v pacientech, kterým pomáhal, a v nás, které mnohému naučil.

Zbyšek Malík
Malík a spol., s.r.o., technicko-protetická péče
Hradec Králové