Navštivte výstavu Člověk v náhradách

Člověk v náhradách NTMZajímá vás historie a současnost protetiky, možnosti náhrad lidského těla a vliv techniky na medicínu? Potom máte možnost se o těchto a podobných tématech dozvědět zajímavou formou opravdu vše.

9. května byla velkolepou vernisáží v Národním technickém muzeu v Praze zahájena unikátní výstava Člověk v náhradách, aneb technika slouží medicíně. Slavnostní chvíli moderoval herec Petr Vacek a výstavě „žehnala“ řada řečníků. Mezi nimi nechyběl ani náš kamarád Jirka Ježek, nejúspěšnější hendikepovaný cyklista světa, který se zapojil i do natáčení spotu propagujícího tuto zajímavou výstavu (na spot se můžete podívat v závěru článku).

Z vlastní zkušenosti můžeme potvrdit, že se organizátorům podařilo srozumitelnou formou laické veřejnosti prezentovat široké spektrum funkčních i estetických náhrad lidského těla od protéz končetin, zubních, cévních či prsních implantátů, přes náhrady funkce ledvin, jater, slinivky, srdce či plic, po nervovou stimulaci či kompenzaci hlasu, sluchu a zraku. Pokud výstavu navštívíte, nudě se vyhnete obloukem a odnášet si budete mnoho nových vědomostí.

Nejste-li z Prahy a do hlavního města nemáte v nejbližší době naplánovanou cestu, nemusíte zoufat. Výstava bude totiž otevřena až do začátku března 2018. Na prohlídku jejích 12 sekcí tak máte k dispozici téměř celý rok.

Stovky exponátů na výstavu zapůjčilo více než 60 institucí a firem. Velmi si vážíme toho, že organizátoři oslovili i nás a vy tak můžete ve vitrínách najít i historické a současné produkty Ottobock.



Spot k výstavě a video s rozhovory s představiteli organizujících institucí.